De Fuchsia.
Op het platteland was vroeger voornamelijk
één fuchsia bekend met rode schutblaadjes en een paars
rokje. Als kinderen kon je de afgevallen bloemen verzamelen om er
een kleurstof uit te persen. Niet alleen het paarse van de fuchsia
maar ook klaprozen om rode verf te maken en van de zonnebloem de
buitenste blaadjes voor de gele verf. Ook van sap uit andere planten,
zoals uien, bieten en spinazie kreeg je mooie kleuren met een aquarelachtig
effect.
Tussen vochtopnemend papier zijn fuchsiabloemen met een warme strijkbout
droog en plat te strijken. Als u eerst de bloemen uit elkaar haalt
en deze dan plat strijkt kunnen er leuke figuren voor zelfgemaakte
wenskaarten mee gemaakt worden.
Of onderstaand de waarheid is, is maar een vraag.
Fuchsia's hebben ook geneeskracht. Een goede bloedsomloop wordt
bevorderd door het af en toe eten van een fuchsiablad. De takjes
kunnen ook gedroogd worden maar vers zijn ze echter het gezondst.
Wel onbespoten fuchsiabloemen en takjes gebruiken!
Een paar bloemen of blaadjes in een theekopje, kokend water er op
gieten en u hebt een goed medicijn. Hoeveel gram is niet te zeggen
dit is per persoon en klacht verschillend. Maar 10 gram op een kopje
water is goed tegen darmontsteking, warm opdrinken.
Onze fuchsia is meer dan een prachtige sierplant.
|