Witte vlieg.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de witte vlieg niet verwant met vliegen, wel met bladluizen.
Bij de witte vlieg zijn diverse ontwikkelingsstadia te onderscheiden, maar wij beperken ons nu tot larve/volwassen insect. De voorstadia van pop en eitje zijn namelijk niet te bestrijden alleen de larven en volwassen vlieg, je moet de behandeling dus herhalen. De volwassen witte vliegen zijn meestal te vinden aan de onderkant van de jonge bladeren, waar ze hun eieren afzetten. Door aan de planten te schudden, vliegen ze als een wolk op om even later opnieuw de onderkant van de bladeren op te zoeken. De larven bevinden zich aan de onderkant van jongere bladeren; op de oudste bladeren zijn de poppen te vinden. Deze parasiet zuigt de sappen uit een plant. Van deze parasiet gaat de plant er geel uitzien en verdroogt hij. De plant groeit ook een stuk minder.. De witte vlieg komt meestal voor bij warme en droge weersomstandigheden. De vliegjes scheiden een plakkerige massa uit waardoor de plant gaat plakken en waar roetdauw schimmel door ontstaat. Er ontstaat dan een roet laag over de bladeren en die laag kan het hele blad bedekken.

Biologische Bestrijding
De beste bestrijding voor de witte vlieg is de sluipwesp. Encarsia formosa Dit beestje ziet de witte vlieg niet alleen als een voedselbron maar ook als voorplanting. De sluipwesp legt in het eitje van de witte vlieg zelf een ei. Als de sluipwesp uitkomt, eet hij het ei van de witte vlieg leeg en gaat dan naar buiten toe. Zo worden alle eitjes leeggegeten door de sluipwesp en is er geen voortplanting meer.
Deze zijn te verkrijgen bij gespecialiseerde tuincentra en/of via internet te bestellen. Ook kan een lijmval gebruikt worden.