Recepten.

Pompoenmarmelade met Fuchsia.
Benodigdheden:
1,5 kg. In stukjes gesneden vruchtvlees van een pompoen.
1 liter fuchsiathee (100gr. bloemen en daarvan thee laten trekken).
Een handje vol "bessen" van de fuchsia (onbespoten fuchsia's gebruiken!).
2 sinasappelen in schijfjes.
3 citroenen in schijfjes.
1 kg. Suiker.
1 eetlepel geraspte gemberwortel.

Doe de pompoen in de thee met de sinasappel, de bessen, citroen en de gemberwortel.
Laat het ongeveer 45 minuten tegen de kook aan op een laag vuur gaar worden.
Voeg de suiker toe en roer tot die opgelost is.
Breng het geheel aan de kook en laat het inkoken tot de gelei zo dik is dat u er met een houten lepel een spoor in kunt trekken.
Neem de gelei van het vuur en laat het koud worden.
Lekker als broodbeleg of…. Als laagje op de gebakken karbonade.
Ook een toastje met kaas en een schepje van deze gelei valt aan te bevelen.
Eet smakelijk,
THEA KROESE.


Groentesoep met smeerwortel en fuchsiabouillon.
2 liter fuchsiathee bouillon (200gr. bloemen gebruiken).
Verse soepgroenten.
4 eetlepels gesnipperd smeerwortelblad (reformwinkel).
200 gr. paddenstoelen in plakjes.
70 gr. boter.
70 gr. bloem.
Groentebouillonblokje.
Zout, peper en nootmuskaat
1 glas droge witte wijn.
Gesnipperd bieslook.

Doe de verse soepgroenten en 3 eetlepels smeerwortelblad in de bouillon en laat dat een uurtje trekken.
Zeef de bouillon.
Maak een roux van de boter en de bloem en maak daarvan met de bouillon een dunne gebonden soep.
10 minuten voor het opdienen, schept u er de paddenstoelen schijfjes door en laat die net gaar worden.
Maak het geheel op smaak met de wijn, het zout, peper en nootmuskaat en strooi er wat bieslook en gesnipperde smeerwortelblad op.
Eet smakelijk,
THEA KROESE


Fuchsiagelei met meloen of druiven.
Benodigdheden:
50 gram fuchsiabloemen, halve liter kokend water.
3 eetlepels honing, 12 gram witte gelatine, sap van één citroen.
40 meloenballetjes of 40 witte druiven.
Halve liter zeer dunne vanillesaus (zie aanwijzing op custardpak).
Kaneel.

Van het water en de bloemen thee trekken. Dit laten staan tot het koud is en zeef de bloemen er uit.
Breng deze thee aan de kook met citroensap en honing. Gelatine weken in iets koud water en oplossen in de thee. Spatel het fruit (meloen of druiven) door de gelei tot ze lobbig wordt.
Laat de pudding opstijven en serveer die steenkoud, overgoten met de vanillesaus en betrooi het met kaneel.
Eet smakelijk.
THEA KROESE.


Fuchsia-taart/cake
Vermengen:
2 koppen bloem
1 theelepel bakpoeder
1 kop suiker
Daarna in stukjes snijden
½ Kopje boter of margarine
Toevoegen en goed doormengen
2 geklutste eieren
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Gebruik een cakeblik of26cm springvorm, doe hierin het deegmengsel.

Luchtig mengen.
2 ½ tot 3 koppen in plakjes gesneden fuchsiabessen
2 dessertlepels fijn maïsmeel
¼ Theelepel kaneel
Snufje nootmuskaat en 2 dessertlepels suiker.
Spreid dit over het deeg en bak de cake/taart bij een temperatuur van ± 190 °C, gedurende 30 tot 40 minuten tot de randen bruin en de fuchsiabessen zacht zijn.
Serveren met slagroom die opsmaak gebracht is met een scheutje Cherrylikeur.

Dit recept is gepubliceerd in de Fuchsia Fanfare van de Zuid-Afrikaanse Fuchsiavereniging, april 1987.


Fuchsiavruchtensausje
Vermengen.
400 gram in dunne plakjes gesneden fuchsiavruchtjes.
50 gram suiker
1 dessertlepel tapioca
1 ½ dessertlepel citroensap
een snufje kaneel en peper.

Jonge fuchsiabesjes zijn een delicatesse voor de bereiding van marmelade en dessertsausjes. De jonge vruchtjes worden geplukt zodra de bloemen 1 of 2 dagen verwelkt zijn.
De vruchtjes worden in stukjes gehakt en samen met de suiker, tapioca, citroensap, peper en kaneel aan de kook gebracht. Vervolgens de massa door een zeef halen of in een blender fijn maken. De saus kan zowel warm als koud worden opgediend op ijs, pudding of vla.


Fuchsiabessenjam
750 gram rijpe, gewassen fuchsiabessen
500 gram suiker
Sap van een halve citroen
2 eetlepels water of puur appelsap

Laat de suiker en het water op een laag vuur sudderen tot de suiker opgelost is. Laten afkoelen, daarna de bessen en citroensap toevoegen. Langzaam aan de kook brengen, laten doorkoken tot het begint te verdikken. In potjes gieren en hermetisch afsluiten.
Fuchsiabessen gelei.
750 gram rijpe gewassen fuchsiabessen
3 eetlepels water of appelsap
375 gram suiker
Sap van een halve citroen

Kook de bessen met het water tot alle bessen zijn opgelost. Daarna het mengsel door de zeef persen. Doe het sap in een pan, voeg de suiker en citroensap toe en verwarm het op een zacht vuur tot de suiker is opgelost. Laat het doorkoken tot het begint te stijven. Giet de gelei in potjes en sluit ze direct af.


Fuchsiabessen wijn
5 liter kokend water
1 ½ tot 2 kg rijpe gewassen fuchsiabessen
1 kg suiker
1 pakje wijngist (desem)

Zet de vruchten in een plastiek emmer of groot weckglas. Giet er kokend water over en laat alles afkoelen. Vervolgens de bessen tot pulp maken (met de hand of een stamper). Gedurende 5 dagen dagelijks omroeren. Tussen de roerbeurten de emmer of glas gesloten houden.
Na 5 dagen de pulp zeven door nylonzeef of kaasdoek.
Giet de vloeistof in een grote glazen fles met waterslot (wijn- of hobbywinkel te verkrijgen). Voeg de suiker toe en doorroeren tot alles opgelost is. Laat het mengel staat tot de gisting stop en hevel het dan voorzichtig over in een andere grote fles. Sluit de fles af met een kurk en verzegel deze. Plaats de fles in een gematigd warm vertrek gedurende een maand. Hevel de "most" over in een schone fles en proef er van. Als deze niet zoet genoeg is, voeg dan suiker bij tot een maximum van 250 gram, ondertussen roeren tot alle suiker is opgelost. Giet alles terug in een schone fles en sluit hem hermetisch af. Laten rusten om uit te klaren. Het rijpen van wijn is een lastig karwei. Na het klaren eventueel over vullen in kleinere flessen. Voor gebruik op een koele, droge en donkere plaats bewaren.


Fuchsiasalade
Ingrediënten:
½ Komkommer
1 groene paprika
4 eetlepels kruizemunt
1 krop rode krulsla
50 gram postelein bladeren
12 fuchsiabloemen

Dressing:
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wijnazijn
1 teentje knoflook
Zout en peper

Paprika en komkommer in kleine blokjes snijden. Van de fuchsiabloemen de stamper en meeldraden verwijderen. Bloemen apart houden voor garnering. Alles in een schaal vermengen. Olie, azijn, knoflook, zout en peper tot een dressing mengen en over de salade gieten. Bloemen als garnering gebruiken.