Het Sudden-death syndrome of SDS.

D.w.z. het zéér plotseling overlijden van een fuchsia zonder dat er aanwijsbare voortekenen waren. Zo nog fris en gezond en opeens verwelken de bladeren, de stengels worden slap en geen middel helpt om de plant op te knappen.
De term werd eerst gebruikt in 1986 door Cruck Miller in Amerika maar momenteel wordt er overal veel over gepraat en geschreven.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken.
1. Een thermische shock tijdens een hittegolf. In dat geval een plastiek pot nooit begieten met koud water. Als men de plant uit de pot haalt blijkt de aarde gloeiend heet te zijn.
2. Een plotselinge aanval van rode of gele spinnen. Bij het begin van een warme periode moet men daartegen preventief spuiten.
3. Door de warmte bevangen. Als er een warme, uitdrogende wind staat kunnen de bladeren in één dag afvallen. Dit is met succes bedwongen door te nevelen met de hogedrukspuit.
4. Verdrinken. Geef nooit te veel water aan een plant waarvan de aarde droog en hard is. Zeker niet als ze uitdrogingsverschijnselen begint te vertonen. Een fuchsia verdraagt geen uitdroging. Als de toestand u ernstig lijkt kunt u, om de plant te redden, deze sterk terug snoeien, een beetje water geven (maar vooral niet in het water laten staan) en de oppervlakte van het zand in de pot losmaken.
5. Overbemesting of een sterke tocht kan ook een oorzaak zijn. Of het feit, dat de wortels afgeknabbeld zijn!
Kortom:
Zijn alle bladeren afgevallen, zet dan de plant in de schaduw, maak de aarde los, benevel maar giet niet om "verzuipen" te voorkomen.
Tenslotte:
Een schrijver (E. Johns) in een jaarboek van de B.F.S. (British Fuchsia Society) over SDS is het niet eens met het z.g. "verzuipen" als oorzaak. Daardoor zouden de wortels geen lucht meer krijgen en een schimmel de kans van zijn leven krijgen, vooral in de warme grond.
De kluit is inderdaad kletsnat, maar dat komt omdat de wortels niet meer in staat waren om water op te nemen en niet omgekeerd.
Want zegt de schrijver, ik ben altijd heel voorzichtig met water geven en ik gebruik heel goed gedraineerde potgrond en toch ben ik soms bezocht door SDS.
Speciaal bij de eerste warmte in de voorzomer en dan vooral bij pas verpotte planten en dan als voorkeur bij de species en species-hybriden. Zijn indruk is dat dan de verhouding van het aantal wortels tot de rijke potgrond te laag is. De warmte veroorzaakt een chemische reactie die de wortels doodt.
Als de potten doorworteld zijn heeft hij er nooit meer last van.
Om het nog ingewikkelder te maken staat er in het Franse tijdschrift nog een naschrift over planten in de volle grond van Bretagne (toch een prachtig fuchsia-klimaat), dus geen potplanten, "Mrs. Marshal" en "Unique" verwelkten terwijl de buren verder groeiden. "Unique" werd tot de grond toe afgeknipt en…. kwam na enkele weken met krachtige wortelscheuten terug.
E. Rijkoort-Moerer uit de Fuchsiana van januari 1994.

Hebt u met het bovenstaande artikel ervaring en weet u een oplossing voor het plotseling overlijden van fuchsia's, deel dit met ons misschien kunnen we er ons voordeel mee doen.

Bitterzout.
Veel vragen worden er gesteld over bitterzout. Vaak weet men niet wanneer het gebruikt moet worden.
Bitterzout dankt zijn naam aan het feit dat het een op zout lijkend wit poeder is en bovendien bitter smaakt..
Wat is bitterzout? Bitterzout is een zwavelhoudende magnesiumkunstmest. Deze kunstmest wordt
gebruikt om gebrek schade te voorkomen en om gebrek schade te genezen. Het element magnesium is belangrijk voor de vorming van bladgroen.(chlorophyl) De groene kleurstof in de bladeren maakt de assimilatie van de plant mogelijk en een onderdeel van chlorophyl
is magnesiumoxide en deze stof wordt in de meststoffen aangegeven met MgO. Vaak hebben planten met lichtgroene of gele bladeren magnesium nodig, zodat ze weer mooi groen worden. Het gebrek wordt het eerst zichtbaar bij de onderste bladeren. Bij een ernstig gebrek krijgen de bladeren vaak bruine vlekken.

Waar komt bitterzout vandaan?
De productie van bitterzout vindt in fabrieken plaats en het gaat voor de plantenliefhebber te ver (en is te moeilijk) het productieproces uit te leggen. Bitterzout komt ook in de natuur voor (mergel en zeezout) en dat natuurlijke product wordt kieseriet genoemd. Magnesiumoxide komt veel voor in organische meststoffen en vooral kippenmest is koploper.
Hoe wordt bitterzout gebruikt?
Bitterzout kan gebruikt worden in poedervorm, maar ook in opgeloste vorm. In poedervorm wordt bitterzout veel gestrooid onder coniferen en dennen, zodat deze mooi groen worden. De opgeloste vorm kan aangegoten en/of verneveld worden op de bladeren. De hoeveelheid wordt bepaald door de te behandelen planten. Om magnesiumgebrek te voorkomen geeft men een lagere dosering danom te genezen. Bij het spuiten op de bladeren moet men zich nauwkeurig houden aan de aangegeven dosering, want een te sterke concentratie kan bladverbranding tot gevolg hebben. De opneembaarheid van magnesium wordt beïnvloed door:
- een te hoge pH-waarde van de grond.
- een te arme grond.
- een te eenzijdige bemesting.
- een te hoge of te lage temperatuur.

Het spuiten op de bladeren kan niet altijd.
Wanneer de temperatuur te hoog is ( 23°C) of de bladeren staan in de zon, dan moet men het spuiten van magnesium (maar ook van andere voedingsstoffen) achterwege laten. Aangieten kan wel wanneer de temperatuur niet te hoog is. Voor het aangieten gebruikt men 15 gram bitterzout in 10 liter water. Een te sterke oplossing verstoort het evenwicht bij het functioneren van de planten. Voor het bespuiten van de planten gebruikt men 10 gram per 10 liter water en met een interval van twee tot drie dagen maakt men hiermee de planten nat. Wanneer het resultaat goed is, d.w.z. wanneer de bladeren weer mooi groen zijn, stopt men met spuiten.
Er zijn drie voedingsstoffen in de handel die magnesiumoxide bevatten:
Kieseriet (26% MgO)
Bitterzout (16% MgO)
Sulfamag (36% MgO) (landbouw).
IJzerchelaat.

Diverse balkonplanten (maar ook planten in de volle grond) kunnen lijden onder het gebrek van het sporenelement ijzer. Het element ijzer is beslist noodzakelijk voor de vorming van bladgroen en aan de bladeren is het eerst te zien dat de plant niet voldoende ijzer krijgt. De bladeren zijn dan niet mooi egaal groen, maar verkleuren 23 naar geel. Het eerst is het gebrek te zien in de bladeren in de top van de scheuten. Het is dus uiterst belangrijk dat de jonge bladeren voldoende voorzien worden van ijzer. Het sporenelement ijzer wordt alleen in de grond opgenomen door de nieuwe worteltoppen en dat is de reden dat de planten steeds weer nieuwe wortels moeten aanmaken. Het tekort aan ijzer wordt vaak veroorzaakt door een slechte beschikbaarheid in de grond of door een geremd transport naar de bladeren. Die slechte beschikbaarheid kan veroorzaakt worden door een verkeerde pH-waarde. Vaak is de pH-waarde te hoog. Dat betekent dat er te veel kalk in de grond zit en daardoor wordt de ijzer opname weer geremd. Meestal zit er voldoende ijzer in de grond, maar ook te veel fosfaat, slechte wortelgroei of een te lage bodemtemperatuur kunnen de opname van ijzer sterk remmen. De wetenschap heeft organische stoffen ontwikkeld die het gebrek aan ijzer moeten oplossen of zelfs voorkomen. Deze stoffen worden chelaten genoemd en zij zorgen ervoor dat voldoende ijzer bij de worteltoppen komt.
Belangrijk is de aanwezigheid van voldoende ijzer voor surfinea’s, fuchsia’s, en nemesia’s, maar ook
citrusplanten hebben snel ijzergebrek. Wanneer het bladgroen tussen de groene bladnerven vergeelt is dat
een teken dat de planten behoefte hebben aan ijzer. het toevoegen van ijzer aan het gietwater zorgt ervoor dat
de planten weer het juiste voedsel kunnen opnemen. Mijn citrusplanten krijgen in de zomerperiode twee
keer 2,5 milliliter ijzerchelaat toegevoegd aan 10 liter water. Voor diverse planten zijn er speciale meststoffen
in de handel. Deze meststoffen bevatten de elementen die de soort nodig heeft. De speciale surfinia-, hortensia- en citrusmest bevat voldoende meststof, zodat er geen gebrek verschijnselen kunnen ontstaan. Voor een
goed resultaat is het wel noodzakelijk dat men de planten regelmatig van de meststof voorziet.

Bron: Regio blad van Regio 20 Eiland van Dordrecht en omstreken