Het Sudden-death
syndrome of SDS.
D.w.z. het zéér plotseling overlijden
van een fuchsia zonder dat er aanwijsbare voortekenen waren. Zo
nog fris en gezond en opeens verwelken de bladeren, de stengels
worden slap en geen middel helpt om de plant op te knappen.
De term werd eerst gebruikt in 1986 door Cruck Miller in Amerika
maar momenteel wordt er overal veel over gepraat en geschreven.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken.
1. Een thermische shock tijdens een
hittegolf. In dat geval een plastiek pot nooit begieten met koud
water. Als men de plant uit de pot haalt blijkt de aarde gloeiend
heet te zijn.
2. Een plotselinge aanval van rode
of gele spinnen. Bij het begin van een warme periode moet men daartegen
preventief spuiten.
3. Door de warmte bevangen. Als er
een warme, uitdrogende wind staat kunnen de bladeren in één
dag afvallen. Dit is met succes bedwongen door te nevelen met de
hogedrukspuit.
4. Verdrinken. Geef nooit te veel water
aan een plant waarvan de aarde droog en hard is. Zeker niet als
ze uitdrogingsverschijnselen begint te vertonen. Een fuchsia verdraagt
geen uitdroging. Als de toestand u ernstig lijkt kunt u, om de plant
te redden, deze sterk terug snoeien, een beetje water geven (maar
vooral niet in het water laten staan) en de oppervlakte van het
zand in de pot losmaken.
5. Overbemesting of een sterke tocht
kan ook een oorzaak zijn. Of het feit, dat de wortels afgeknabbeld
zijn!
Kortom:
Zijn alle bladeren afgevallen, zet dan de plant in de schaduw, maak
de aarde los, benevel maar giet niet om "verzuipen" te
voorkomen.
Tenslotte:
Een schrijver (E. Johns) in een jaarboek van de B.F.S. (British
Fuchsia Society) over SDS is het niet eens met het z.g. "verzuipen"
als oorzaak. Daardoor zouden de wortels geen lucht meer krijgen
en een schimmel de kans van zijn leven krijgen, vooral in de warme
grond.
De kluit is inderdaad kletsnat, maar dat komt omdat de wortels niet
meer in staat waren om water op te nemen en niet omgekeerd.
Want zegt de schrijver, ik ben altijd heel voorzichtig met water
geven en ik gebruik heel goed gedraineerde potgrond en toch ben
ik soms bezocht door SDS.
Speciaal bij de eerste warmte in de voorzomer en dan vooral bij
pas verpotte planten en dan als voorkeur bij de species en species-hybriden.
Zijn indruk is dat dan de verhouding van het aantal wortels tot
de rijke potgrond te laag is. De warmte veroorzaakt een chemische
reactie die de wortels doodt.
Als de potten doorworteld zijn heeft hij er nooit meer last van.
Om het nog ingewikkelder te maken staat er in het Franse tijdschrift
nog een naschrift over planten in de volle grond van Bretagne (toch
een prachtig fuchsia-klimaat), dus geen potplanten, "Mrs. Marshal"
en "Unique" verwelkten terwijl de buren verder groeiden.
"Unique" werd tot de grond toe afgeknipt en
. kwam
na enkele weken met krachtige wortelscheuten terug.
E. Rijkoort-Moerer uit de Fuchsiana van januari 1994.
Hebt u met het bovenstaande
artikel ervaring en weet u een oplossing voor het plotseling overlijden
van fuchsia's, deel dit met ons misschien kunnen we er ons voordeel
mee doen.
Bitterzout.
Veel vragen worden er gesteld over bitterzout.
Vaak weet men niet wanneer het gebruikt moet worden.
Bitterzout dankt zijn naam aan het feit dat het een op zout lijkend
wit poeder is en bovendien bitter smaakt..
Wat is bitterzout? Bitterzout is een zwavelhoudende magnesiumkunstmest.
Deze kunstmest wordt
gebruikt om gebrek schade te voorkomen en om gebrek schade te genezen.
Het element magnesium is belangrijk voor de vorming van bladgroen.(chlorophyl)
De groene kleurstof in de bladeren maakt de assimilatie van de plant
mogelijk en een onderdeel van chlorophyl
is magnesiumoxide en deze stof wordt in de meststoffen aangegeven
met MgO. Vaak hebben planten met lichtgroene of gele bladeren magnesium
nodig, zodat ze weer mooi groen worden. Het gebrek wordt het eerst
zichtbaar bij de onderste bladeren. Bij een ernstig gebrek krijgen
de bladeren vaak bruine vlekken.
Waar komt bitterzout vandaan?
De productie van bitterzout vindt in fabrieken
plaats en het gaat voor de plantenliefhebber te ver (en is te moeilijk)
het productieproces uit te leggen. Bitterzout komt ook in de natuur
voor (mergel en zeezout) en dat natuurlijke product wordt kieseriet
genoemd. Magnesiumoxide komt veel voor in organische meststoffen
en vooral kippenmest is koploper.
Hoe wordt bitterzout gebruikt?
Bitterzout kan gebruikt worden in poedervorm,
maar ook in opgeloste vorm. In poedervorm wordt bitterzout veel
gestrooid onder coniferen en dennen, zodat deze mooi groen worden.
De opgeloste vorm kan aangegoten en/of verneveld worden op de bladeren.
De hoeveelheid wordt bepaald door de te behandelen planten. Om magnesiumgebrek
te voorkomen geeft men een lagere dosering danom te genezen. Bij
het spuiten op de bladeren moet men zich nauwkeurig houden aan de
aangegeven dosering, want een te sterke concentratie kan bladverbranding
tot gevolg hebben. De opneembaarheid van magnesium wordt beïnvloed
door:
- een te hoge pH-waarde van de grond.
- een te arme grond.
- een te eenzijdige bemesting.
- een te hoge of te lage temperatuur.
Het spuiten op de bladeren kan niet altijd.
Wanneer de temperatuur te hoog is ( 23°C)
of de bladeren staan in de zon, dan moet men het spuiten van magnesium
(maar ook van andere voedingsstoffen) achterwege laten. Aangieten
kan wel wanneer de temperatuur niet te hoog is. Voor het aangieten
gebruikt men 15 gram bitterzout in 10 liter water. Een te sterke
oplossing verstoort het evenwicht bij het functioneren van de planten.
Voor het bespuiten van de planten gebruikt men 10 gram per 10 liter
water en met een interval van twee tot drie dagen maakt men hiermee
de planten nat. Wanneer het resultaat goed is, d.w.z. wanneer de
bladeren weer mooi groen zijn, stopt men met spuiten.
Er zijn drie voedingsstoffen in de handel die magnesiumoxide bevatten:
Kieseriet (26% MgO)
Bitterzout (16% MgO)
Sulfamag (36% MgO) (landbouw).
IJzerchelaat.
Diverse balkonplanten (maar ook planten in de volle grond) kunnen
lijden onder het gebrek van het sporenelement ijzer.
Het element ijzer is beslist noodzakelijk voor de vorming van bladgroen
en aan de bladeren is het eerst te zien dat de plant niet voldoende
ijzer krijgt. De bladeren zijn dan niet mooi egaal groen, maar verkleuren
23 naar geel. Het eerst is het gebrek te zien in de bladeren in
de top van de scheuten. Het is dus uiterst belangrijk dat de jonge
bladeren voldoende voorzien worden van ijzer. Het sporenelement
ijzer wordt alleen in de grond opgenomen door de nieuwe worteltoppen
en dat is de reden dat de planten steeds weer nieuwe wortels moeten
aanmaken. Het tekort aan ijzer wordt vaak veroorzaakt door een slechte
beschikbaarheid in de grond of door een geremd transport naar de
bladeren. Die slechte beschikbaarheid kan veroorzaakt worden door
een verkeerde pH-waarde. Vaak is de pH-waarde te hoog. Dat betekent
dat er te veel kalk in de grond zit en daardoor wordt de ijzer opname
weer geremd. Meestal zit er voldoende ijzer in de grond, maar ook
te veel fosfaat, slechte wortelgroei of een te lage bodemtemperatuur
kunnen de opname van ijzer sterk remmen. De wetenschap heeft organische
stoffen ontwikkeld die het gebrek aan ijzer moeten oplossen of zelfs
voorkomen. Deze stoffen worden chelaten genoemd en zij zorgen ervoor
dat voldoende ijzer bij de worteltoppen komt.
Belangrijk is de aanwezigheid van voldoende ijzer voor surfineas,
fuchsias, en nemesias, maar ook
citrusplanten hebben snel ijzergebrek. Wanneer het bladgroen tussen
de groene bladnerven vergeelt is dat
een teken dat de planten behoefte hebben aan ijzer. het toevoegen
van ijzer aan het gietwater zorgt ervoor dat
de planten weer het juiste voedsel kunnen opnemen. Mijn citrusplanten
krijgen in de zomerperiode twee
keer 2,5 milliliter ijzerchelaat toegevoegd aan 10 liter water.
Voor diverse planten zijn er speciale meststoffen
in de handel. Deze meststoffen bevatten de elementen die de soort
nodig heeft. De speciale surfinia-, hortensia- en citrusmest bevat
voldoende meststof, zodat er geen gebrek verschijnselen kunnen ontstaan.
Voor een
goed resultaat is het wel noodzakelijk dat men de planten regelmatig
van de meststof voorziet.
Bron: Regio blad van Regio
20 Eiland van Dordrecht en omstreken
|