Deze beestjes zijn niet welkom in onze tuin.

Ziekten en plagen kunnen in de tuin flink roet in het eten gooien.
Luizen op een roos of slakken die gaten in de bladeren van een Hosta eten kunnen flink je stemming bederven.
Slakken eten tuinafval maar ook jonge zaailingen, ze zijn pas actief als het donker wordt. U kunt ze dan met een zaklantaren opsporen.
Ook schijnen slakken een hekel te hebben aan cacaodoppen, strooi dit materiaal rond de kwetsbare plant.
Witte vlieg, luizen, dopluis en schimmels kunnen allemaal een aanslag op je planten doen.
Lieveheersbeestjes voeden zich bv. met luizen.
Ook een harde straal water kan soms voor een oplossing zorgen. Lavendel tussen rozen geplant weert door haar sterke geur luizen. Helpt dit niet dan is een oplossing biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.
Houdt u zich precies aan de hoeveelheid die op de verpakking vermeldt staan. Planten die elk jaar opnieuw last krijgen van meeldauw kunt u in het voorjaar preventief behandelen.
Wespen: als u zomers lekker in de tuin zit en een drankje drinkt kan het zijn dat u gezelschap van wespen krijgt. Een vreedzame manier van de wespen af te komen is de volgende tip: neem een soepkommetje gevuld met heet water met daarin enkele hele kruidnagelen, zet dit neer daar waar u de wespen niet wilt hebben.
Dit geeft een lekker lucht af en is niet schadelijk, of verdeel een handje vol kruisnagelen over de tafel en u kunt rustig zitten. Wie gaat barbecueën, kan wat takjes rozemarijn op de gloeiende houtkooltjes gooien. Dit houdt wespen op gepaste afstand want die haten de rozemarijngeur.
Fruitvliegjes: Nare beestjes zijn dat. Vooral in de zomer zijn ze vaak in de keuken te vinden. Met deze tip zijn ze zo verdwenen: zet een bakje met 1 dl azijn en een druppel vloeibare zeep neer en de vliegjes zijn zo weg.
Mieren: met de zomer komen ook mieren. Het zijn kleine onschuldige beestjes maar u hebt ze liever niet in en rond het huis. Verdelgingsmiddelen zijn doeltreffend maar niet goed voor de gezondheid.
Mieren gaan weg door bakpoeder te strooien op de plek waar ze zitten, met een dag zijn ze voor maanden weg. Komen ze terug herhaald u deze truck nog een keer.
Muggen: groene bladeren van de Vlier zijn bij een fietstochtje gemakkelijk te oogsten. Wie veel last heeft van muggen, kan het blad kneuzen en zich daarmee inwrijven, dit houdt de muggen zeker 20min op afstand. Daarna is wel weer een wrijfbeurtje nodig. Ook het beproefde antimuggen middeltje Citronella heeft een plantaardige oorsprong: het wordt gemaakt van een grassoort die oorspronkelijk uit Sri Lanka komt. Ook minder exotische planten die naar citroen ruiken werken tegen muggen. De citroengeranium, citroenverbena, citroenmelisse en de eau de cologne munt (Mente odorata). Wrijf het blad fijn daardoor komt een etherische
olie vrij. Insmeren met appelazijn gaat sneller en is ook een beproefd middel om de insecten op afstand te houden.
Een leuke pot met basilicum op de vensterbank is niet alleen culinair een goed idee. Als u af en toe wat blaadjes fijn wrijft houdt u vliegen buiten de deur.
Nog een typische zomer tip: bij lekker weer staat de buitendeur open, lekker wat frisse lucht naar binnen maar helaas ook vliegen. Een vliegengordijn werkt niet altijd om de vliegen buiten de deur te houden. Vul een diepvrieszakje voor de helft met koud water, knoop dit dicht met een touwtje en hang dit in het deurkozijn waar de vliegen binnen komen. Vliegen kijken niet recht vooruit maar schuin, ze hebben breedbeeld, zo komen ze niet

naar binnen, het werkt echt.