De Fuchsia.

Op het platteland was vroeger voornamelijk één fuchsia bekend met rode schutblaadjes en een paars rokje. Als kinderen kon je de afgevallen bloemen verzamelen om er een kleurstof uit te persen. Niet alleen het paarse van de fuchsia maar ook klaprozen om rode verf te maken en van de zonnebloem de buitenste blaadjes voor de gele verf. Ook van sap uit andere planten, zoals uien, bieten en spinazie kreeg je mooie kleuren met een aquarelachtig effect.
Tussen vochtopnemend papier zijn fuchsiabloemen met een warme strijkbout droog en plat te strijken. Als u eerst de bloemen uit elkaar haalt en deze dan plat strijkt kunnen er leuke figuren voor zelfgemaakte wenskaarten mee gemaakt worden.
Of onderstaand de waarheid is, is maar een vraag.
Fuchsia's hebben ook geneeskracht. Een goede bloedsomloop wordt bevorderd door het af en toe eten van een fuchsiablad. De takjes kunnen ook gedroogd worden maar vers zijn ze echter het gezondst. Wel onbespoten fuchsiabloemen en takjes gebruiken!
Een paar bloemen of blaadjes in een theekopje, kokend water er op gieten en u hebt een goed medicijn. Hoeveel gram is niet te zeggen dit is per persoon en klacht verschillend. Maar 10 gram op een kopje water is goed tegen darmontsteking, warm opdrinken.
Onze fuchsia is meer dan een prachtige sierplant.