Tuin "de Kleikoel'' van Ton en Elise Leeuwenkuijl, gelegen dichtbij het historische stadje Ootmarsum.


Onze tuin, aangelegd in 2009,bevindt zich tegen de oude stuwwal van de Kuiperberg en onze tuin grenst tevens aan een vroegere leemput. Tot 1972 werd hieruit klei gehaald ten behoeve van de steenfabriek die hier stond.

De tuin van de vorige bewoners, met een verval van twee meter, werd door ons opgevangen met behulp van stapelmuren, gemetseld van oude kloostermoppen. Hierop ontwikkelde zich al snel een specifieke plantengroei.
De aanwezige oude bomen weerspiegelen prachtig in het water en door de gemaakte plantenkeuze Is het een natuurlijk geheel. Veel vogels voelen zich hier thuis,waaronder de ijsvogel, vanwege de steile wand aan het water.
Het jaar rond is er van alles te beleven en te genieten, beginnend vroeg in het voorjaar als de eerste sneeuwklokjes zich aandienen, die op de stuwwal staan. Hierna volgen de vele knol- en bolgewassen, zoals cyclaam coum, soorten anemonen -scilla- hondstand -vogelmelk en zo meer.
Hierna bloeien er veel heesters en vaste planten. De zomertuin is dan ook een kleurrijk geheel , met o.a. veel rozen clematis flox en dahlia`s.
De hele tuin gonst van bijen en hommels en er zijn vele soorten vlinders te zien mede door een juiste en gevarieerde planten keuze.
Kortom ,het is genieten in onze tuin van bloei en blad verkleuring, tot ver in het najaar.
Als we geluk hebben dan vriest in de winter de leemput dicht en dan kan er gewandeld worden naar de overkant maar ook de schaatsen werden al eens te voorschijn gehaald.

Met hartelijke groet van,Ton en Elise Leeuwenkuijl.

Foto's: Fam. Leeuwenkuijl

 

Foto's: Riet de Jager

half mei 2014

 

Foto's: Riet de Jager

12 juli 2014